Pobjednici 37.Školskih sportskih igara Crne Gore

Pobjednici 37.Školskih sportskih igara Crne Gore su:
OŠ"Maksim Gorki" iz Podgorice u muškoj kategoriji i OŠ"Dašo
Pavičić" iz herceg Novog u ženskoj kategoriji.

Pročitaj više...

HomeO nama

O nama

Istorijat

Školska sportska takmičenja u Crnoj Gori imaju tradiciju dugu više od 40 godina. Sistem školskih sportskih takmičenja započeo je još daleke 1970. školske godine.Na inijacitivu Saveza društava pedagoga fizičke kulture,SOFK-e i Republičke zajednice obrazovanja Crne Gore pokrenuta su 1970. godine sportska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Male olimpijske igre“ tako da su u Školskoj 1970/71. godini organizovana takmičenja u atletici i rukometu samo na nivou 2-3 opštine.

Sljedeće školske 1971/72. godine takmičenja su organizovana u sljedećim sportovima: atletika,rukomet,košarka,odbojka.

1976. godine društveno-političke, sportske i stručne organizacije i druge republičke institucije potpisale su Društveni dogovor o finansiranju igara.Na osnovu toga konstituisan je Republički odbor , koji je u saradnji sa sportskim savezima udruženim u SOFK-u Crne Gore, usvojio nov četvorogodišnji program(1976-1980). Ovim programom povećao se broj sportova, tako da je takmičarski program imao 7 sportova.

Tako se počev od školske 1980. takmičenja odvijaju u zaokruženom četvorogodišnjem olimpijskom periodu. Naziv igara je dopunjen,tako da se od 1980.godine zovu „Olimpijske sportske igre školske omladine Crne Gore“,čime je u njihovom nazivu istaknuto baziranje na osnovnim olimpijskim idejama. I prvi put se organizuju na nivou Republike Crne Gore

Savez PEDAGOGA FIZIČKE KULTURE CRNE GORE je organizator , ima svoj statut, registrovan je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Titograda i udružen je u SOFK-u Crne Gore. Ima profesionalnog sekretara u periodu od 1980 god. do 1990-91 godine. Ima svoje sjedište u ulici 19 Decembar br.21. SOFK-a Crne Gore.

U perodu od 1991 godine do 1997 godine igre dobijaju novi naziv „Skolske olimpijske igre Crne Gore“. 1997 godine formiran je SAVEZ ŠKOLSKIH SPORTSKIH DRUŠTAVA CRNE GORE i registrovan u Ministarstvu pravde Crne Gore.

U periodu od 2008. Godine igre imaju naziv „Školske sportske igre Crne Gore“

Na osnovu najnovijeg Zakona o sportu Crne Gore iz 2011. naziv Saveza je promijenjen u CRNOGORSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ.

Najnovije vijesti

Podgorica, 09.12.2020.

Predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza Budimir Vukićević i Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović, potpisima su ozvaničili sporazum koji predviđa unapređenje i razvoj šaha u školama. Sporazum podrazumijeva promociju drevne igre kao odličnog vaspitno -obrazovnog sredstva u procesu formiranja zdravih, uspješnih i odgovornih mladih ljudi.


Takođe, sporazumom je predviđeno obezbjeđivanje dostupnosti prostora, opreme i rekvizita djeci kao i učešće u projektu profesorima koji žele da se specijalizuju za šah.

viber image 2020-12-02 17-23-28

 

Prijatelji školskog sporta

1.png2.png3.png4.png5.png6.png1.png2.png3.png4.png5.png6.png