Otvoreno Balkansko školsko prvenstvo 2022

Sjajan uspjeh ostvarili su predstavnici Crne Gore na Otvorenom Balkanskom školskom prvenstvu u Ohridu.

Pročitaj više...

HomeVijestiVijesti iz Saveza

Vijesti iz Saveza

PEHAR URUČENJA

Srednja stručna škola iz Pljevalja osvojila je najviše nagrada na Državnom prvenstvu srednjih škola u Školskim sportskim igrama Crne Gore: 1. mjesto u malom fudbalu- učenice, 1. mjesto u malom fudbalu-učenici, 3. mjesto u rukometu -učenici i 3. mjesto u košarci -učenici. Na osnovu ovih ostvarenih rezultata, a u skladu sa Propozicijama Crnogorskog školskog sportskog saveza,
ova škola proglašena je za sveukupnog pobjednika Školskih sportskih igara Crne Gore za 2016. godinu. Dana 22.12.2016. godine predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza dr Dragan Drobnjak uručiće Školi pehar i prisustvovati radnom sastanku Opštinskog školskog sportskog saveza Pljevlja.

Osnovna škola ”Jugoslavija” iz Bara sveukupni je pobjednik 34. Školskih sportskih igara Crne Gore za 2016. godinu. Pehar je Školi u prisustvu direktorice i nastavnika fizičkog vaspitanja uručen 06.12.2016. godine od strane predsjednika i generalnog sekretara Crnogorskog školskog sportskog saveza.

SAOPŠTENJE

Generalni sekretar Međunarodne školske sportske federacije (ISF) JAN COOLEN boravio u Crnoj Gori 3 i 4. februara 2016. godine.
Tom prilikom imao je sastanak sa predstavnicima Odbora za prosvjetu, nauku , kulturu i sport Skupštine Crne Gore i predstavnicima Crnogorskog školskog sportskog saveza, Predsjednikom Dr Draganom Drobnjakom i Gen.sekretarom Budimirom Vukićevićem . Takođe je imao radni sastanak sa v.d. Direktorom Uprave za mlade i sport, kao i sa predstavnicima Ministarstava prosvjete –Zavoda za školstvo, Sekretarijata za kulturu i sport grada Podgorice. Drugog dana svog boravka u Podgorici prisustvovao je uručivanju nagrada srednjoškolcima iz Podgorice koji su učestvovali na Školskim sportskim igrama Podgorice.
Generalni sekretar ISF upoznat je sa svim aktivnostima koje u cilju razvoja i afirmacije školskog sporta preduzimaju nadležne institucije Države, Uprava za mlade i sport, Crnogorski školski sportski savez, kao i Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice.
Dogovoreno je da sljedećem zasijedanju Generalne skupštine ISF prisustvuje i delegacija Crne Gore. Na toj skupštini Crnogorski školski sportski savez bi trebao dobiti pristup za punopravno članstvo u krovnoj međunarodnoj organizaciji školskog sporta.

ŠKOLSKO SVJETSKO PRVENSTVO U ODBOJCI

Svjetsko školsko prvenstvo u odbojci za učenike i učenice srednjih škola održaće se u Beogradu u periodu od 25. juna do 03. jula 2016. godine.

Već je obavljeno žrijebanje učesnika, a Crna Gora će se takmičiti u sljedećim grupama:

   učenice                                                           učenici
 GRUPA C                                                    GRUPA E

  BRAZIL                                                            KINA
 SLOVAČKA                                               ENGLESKA
MAĐARSKA                                               BUGARSKA
CRNA GORA                                             CRNA GORA

Školske sportske igre Crne Gore u odbojci za učenike i učenice srednjih škola na opštinskom nivou već su završene u nekim gradovima, a u ostalim gradovima očekujemo da budu realizovane ubrzo. Regionale školske sportske igre realizovaće se kako je to predviđeno kalendarom takmičenja. Pobjednici sa regionalnih takmičenja učestvovaće na finalnom Državnom prvenstvu. Državno prvenstvo će biti održano u jednom danu. Po završetku regionalnog takmičenja izdaćemo obavještenje o tome gdje će se i kada održati Državno prvenstvo u ODBOJCI.

POBJEDNICI SA DRŽAVNOG ŠKOLSKOG PRVENSTVA UČESTVOVAĆE NA SVJETSKOM ŠKOLSKOM PRVENSTU U ODBOJCI U BEOGRADU.

Generalni sekretar CGŠSS
Vukićević Budimir,prof.

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA CRNOGORSKOG ŠKOLSKOG SPORTSKOG SAVEZA

U Podgorici je 19.06.2014.godine u 11:00h u salonu Školskog centra “Sergije Stanić” održana Redovna Skupštna Crnogorskog školskog sportskog saveza. Na Skupštini je usvojen Poslovnik o radu, zatim su usvojeni: Zapisnik sa prethodne Skupštine, Izvještaj o radu Crnogorskog  školskog  sportskog saveza za 2013. godinu sa finansijskim izvještajem i izvještaj  Nadzornog odbora. Usvojen je prijedlog projekta “Škola sporta” u nižim razredima osnovnih škola, a zatim je data saglasnost za elaborat “Igram svoju igru”, kao i saglasnost za istraživački rad o stavu učenika o sportu.  Utvrđen je Program rada za 2014. godinu sa finansijskim planom. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza   Dr Dragan Drobnjak. Kroz Izvještaj o radu za period 2013. godine objašnjeno je da je dugogodišnje organizovanje Školskih  sportskih igara Crne Gore doprijenilo da se u školski sport uključi  veliki broj učenika osnovnih škola.
Ovaj vid takmičenja predstavlja smotru rezultata rada u školskom fizičkom vaspitanju-kulturi.Zahvaljujući ovom sistemu takmičenja otkrivaju se i školuju budući aktivni sportisti u Crnoj Gori. Sport u školama takođe ima za cilj sprečavanje sociopatoloških pojava među mladima. Crnogorski školski sportski savez je svojim djelovanjem dostigao potpunu afirmaciju i potvrdio društvenu, stručnu i vaspitnu opravdanost. Školske sportske igre Crne Gore se realiziju kroz 4 nivoa.
Prvi nivo- školska takmičenja, gdje se školska sportska društva bave organizacijom školskih sportskih igara na nivou škole, to jest organizuju međuodeljenska, međurazredna takmičenja u atletici, košarci,  rukometu, odbojci, fudbalu i šahu za dječake i djevojčice. Drugi novo - opštinsko-gradsko takmičenje  u organizaciji Saveza školskih sportskih društava opštine-grada. Pobjednici sa opštinskog –gradskog takmičenja učestvuju na regionalnim takmičenjima. I za taj vid takmičenja su napravljene 4 regije u Crnoj Gori: sjeverna regija, srednjaI I srednja II regija, i južna regija. Pobjednici sa regionalnih prvenstava stiču pravo učešća na Državnom prvenstvu koje se svake godine organizuje u drugom vikendu maja mjeseca.
Crnogorski školski sportski savez uvijek je vaspitavao i vaspitavaće školsku omladinu u olimpijskom duhu, a takođe uvijek je nagrađivao najbolje što će i ubuduće činiti, jer u ovom sistemu školskih sportskih igara Crne Gore učestvuje preko    30 000 takmičara. Svake godine na finalnom takmičenju učestvuje preko 40 osnovnih škola iz 15 gradova Crne Gore

Nadzorni odbor konstatovao  je uredno i pravilno vodjenje finansijske dokumentacije o ostvarenim, učinjenim rashodima.
Moramo napomenuti da je Savez u izvještajnom periodu djelimično izmirio svoje obaveze i rashode, a takođe je izvršio blagovremenu preregistraciju-registraciju u skladu sa Zakonom o sportu.
Takođe Nadzorni odbor konstatuje da u Crnogorskom školskom sportskom savezu nije bilo nepravilnosti  u radu organa i tijela Saveza za izvještajni period.
Nadzorni odbor je takođe konstatovao neaktivnost Opštinskih školskih sportskih saveza Berana, Andrijevice, Plava i Kolašina u 2013.godini.
Nadzorni odbor je na kraju naglasio  da su dokumentacija Saveza i finansijko poslovanje vođeni profesionalno  i pravilno
U narednom periodu Crnogorski školski sportski savez trebalo bi da realizuje pored redovnih aktivnosti  i sljedeće planove i programe: Škola sporta, Elaborat “ Igram svoju igru” i istraživanje stava učenika o sportu Skupština je jednodušno prihvatila i odobrila kao i ostale projekte koji su definisani programom rada Crnogorskog školskog sporskog saveza za 2014/15. godinu.
Na kraju Skupštine uručena je posthumno Plaketa za  postignute rezultate i izuzetan doprinos u unapređivanju i razvoju školskog sporta u Crnoj Gori Velimiru Raju Šćepanoviću.
Plaketu u ime porodice primila je Iva Šćepanović, kćerka pokojnog Velimira-Raja Šćepanovića.

DSCN1124

Najnovije vijesti

Podgorica 15.10.2021

PROJEKAT "ŠKOLA SPORTA" POČEO SA
REALIZACIJOM

U 15 škola širom Crne Gore počinje sa realizacijom projekat koji je
namijenjen djeci IV i V razreda. Pohađanje "Škole sporta" za učenike
je potpuno besplatno.

Prijatelji školskog sporta

1.png2.png3.png4.png5.png6.png1.png2.png3.png4.png5.png6.png